Veľkú cenu XXI. ročníka MFPF Vysoké Tatry si odniesol Steve Lichtag z USA

22.10.2006 Poprad

Nový Smokovec 22. októbra (TASR) - Grand Prix XXI. ročníka Medzinárodného filmového festivalu potápačských filmov vo Vysokých Tatrách udelila odborná porota skúsenému americkému potápačovi a filmárovi Stevovi L. Lichtagovi za film Prapodivný svet.

Festival je druhým najstarším svojho druhu na svete a tento rok sa konal od 19. do 22. októbra v Kongresovom centre Kúpeľov Nový Smokovec. Verejnosť si mohla najúspešnejšie filmy aktuálneho ročníka pozrieť dnes dopoludnia v tamojšej kinosále.
Podľa informácií riaditeľa festivalu Jozefa Valachoviča do Tatier prišli predstaviť svoje filmy, videá, fotografie či diapozitívy potápači z deviatich krajín. Okrem domácich Slovákov a tradičných účastníkov z Čiech, Srbska, Talianska, Nemecka, Belgicka a USA sa po prvýkrát predstavili aj autori z Estónska a Ruska. V kategórii Film a video prvé miesto obsadil Hugo Habrman z Českej republiky za film o rieke Metuje z trilógie o českých riekach. Druhý skončil Slovák Pavol Kráľ a tretí Miroslav Hrdý. Práve Kráľov film o obnove Štrbského plesa nazvaný Znovuzrodenie jazera patril podľa Valachoviča k dielam, ktoré ho okrem jednoznačného Lichtaga najviac zaujali. Kráľ je ekológom ochranného obvodu Štrbské pleso Štátnych lesov TANAP-u a podieľal sa aj na organizácii sprievodnej akcie festivalu Čisté vody. Počas nej vyzbieralo v piatok päťdesiat potápačov zo štyroch tatranských plies 261 kilogramov odpadu. Vo všeobecnosti najviac cien si v rámci všetkých kategórii odniesli českí autori.
Medzinárodný festival potápačských filmov (MFPF) sa na Slovensku organizuje každoročne od roku 1986. Vznikol v Martine v Matici Slovenskej, ale od roku 1993 sa miestom jeho konania stali Vysoké Tatry. Súťaže MFPF sú otvorené pre všetkých amatérov i profesionálov, kontakty sú dostupné na www.mfpf.eu.
 

Vyberte región